A gyermekek életének első féléve során kiemelt jelentőséggel bír az anyatejes táplálás. Ebben az időszakban alakul ki a bélflóra, mely a védekezőképességben fontos szerepet tölt be és a testsúly is rohamos sebességben gyarapodik ekkor – hisz a babák fejlődésének legfontosabb fázisa ez. Azért, hogy a babák a lehető legegészségesebben kezdhessék életüket, szervezetük erős legyen, immunrendszerük megfelelően működjön, a lehető legjobb vitaminforrásra van szükségük, ami a szakemberek szerint az anyatej. Éppen ezért kizárólag az anyatejjel való táplálást javasolják legalább hat hónapos korig. – A legkézenfekvőbb táplálási módszer, emellett számos előnnyel rendelkezik. Nem kell az összetételén gondolkozni, hogy megfelelő-e, mert a szervezet állítja elő, ami folyamatosan igazodik a fejlődéshez szükséges arányokhoz, igényekhez, mindahhoz, amire szüksége van a babának – hangsúlyozta Silkó Olivérné, a hatvani anyatejgyűjtő állomás asszisztense. Hozzátette: a bevitt folyadék mennyiségével, a fejés gyakoriságával és a nyugodt környezet biztosításával tudják fokozni a tej mennyiségét a kismamák.

Viszont ha ezen tényezők ellenére is elapad az anyatej, vagy mennyisége kevésnek bizonyul, akkor az anyatej-állomás tud segítő kezet nyújtani. – Az a kismama, aki jelzi a védőnőnek, hogy nincs elegendő mennyiségű teje – a különféle próbálkozások ellenére sem –, akkor a háziorvoshoz irányítja az anyukát, akitől megkapja az anyatejgyűjtő állomáshoz szükséges ajánlást – tájékoztat a szakember. Pongóné Palya Krisztina Bagról jár a hatvani állomásra, hogy gyermekének mindennap adhasson anyatejet. – Amióta ezt a természetes, kiegészítő táplálékot kapja a gyermekem rohamosan csökkentek a problémák – mondta az újszülött édesanyja, akinek  kisfia hasfájással és allergiával küzdött. Jelenleg maximális a kihasználtsága az intézménynek, ugyanis tizennégy baba számára hordják Hatvanból az anyatejet. – Több platformon is próbáljuk az édesanyákat toborozni, hogy adják le felesleges tejüket az állomáson, mert minden csepp számít – mondta Silkó Olivérné. Csupán öt anya látja el élelemmel a több mint egy tucat babát. Nemcsak Bagról, hanem Nagykovácsiból és Jászfényszaruról is napi szinten jönnek a friss tejért. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan idegenkednek a mástól származó tápláléktól, holott egyik tápszer sem tudja azt a vitamin-összeállítást reprodukálni, mint az anyatej. – Sokan próbáltak lebeszélni, mondván, hogy ne etessem más tejével a gyermekemet, de számomra az a legfontosabb, hogy a kisfiam a legjobb táplálékot kapja. Az anyatejnél pedig nincs jobb – hangsúlyozta Pongóné Palya Krisztina.

Emellett a tejadók szigorú vizsgálatok alá vannak vetve. – Minden kismamának öt vizsgálaton kell átesnie ahhoz, hogy anyatej-adóvá válhasson, és az intézményben további két ellenőrzést végzünk el minden nap a tökéletes minőség garantálása végett – hangsúlyozza az anyatejgyűjtési asszisztens. Ezzel biztosítják az anyatejet elvivők számára, hogy teljesen biztonságos, egészséges és kifogástalan minőségű tejet kap a gyermek. – A benyújtó anyukák általában nagyon büszkék arra, hogy segíthetnek a kis életeken, emellett minden hónapban a tej mennyiségétől függő honoráriumot kapnak – folytatta.  Ádám Judit gyermeke számára az anyatej létszükséglet. Bár már egyéves is elmúlt kisfia, így szilárd ételt is eszik, de a mai napig szopizik. – Az anyatej a természettől kapott gyógyszer, mellyel élni kell. Ha van az embernek felesleges anyateje, ajánlja fel olyanok számára, akiknek kevesebb van, vagy épp egyáltalán nincs – hangsúlyozza Ádám Judit. – Tudom, mennyire hatásos, fontos és alappillére az immunrendszer fejlődésének – fűzte hozzá. – Úgy tapasztaltam, hogy a szoptatás számos jótékony hatással bír, emellett csodálatos érzelmi kötelék anya és gyermeke között – részletezte az anyatej-leadó édesanya, folytatva azzal, hogy egy egész életet meg tud alapozni az anyatejes táplálás.