Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját egy programsorozattal ünnepelték, amelyet a Pesti Srácok Alapítvány indított útjára 2016-ban. Az alapítványt Pongrácz Gergely alapította 1990-ben azzal a céllal, hogy emléket állítson a bajtársainak. Azóta a szervezet fő tevékenységének tekinti, hogy ezeket a hősöket, akik fegyverrel, vagy tollal kiálltak a forradalom mellett, megismerjék a fiatalok. Valkonyné Csendes Mária, a Magyar Politikai Elítéltek Közösségének főtitkára előadásában kiemelte, hogy a forradalmi eseményeknek előzményei is voltak, amelyekről ritkán esik szó. Beszélt többek között a Rákosi-diktatúra eszközeiről, hogy hogyan építették le az értelmiségi osztályt, milyen módon oszlatták fel a szerzetesrendeket, és arról a koncepciós perről, amelyben a jogász, politikus Donáth Györgyöt is kivégezték.

A recski munkatáborokba azok a rabok kerültek, akiket az ÁVO-sok különböző vádakkal illettek. A magyar gulágban az ’50-es évek elején több mint 2000 fő dolgozott a kőfejtőben, akiket megfosztottak minden személyes iratuktól. Papp András, a Recski Szövetség elnökségi tagja az internálótáborok mindennapjairól nagyapjától hallott, aki szerencsés módon túlélte az ott töltött éveket.

A kommunizmus Hatvanban is szerzett áldozatokat. Horváth Richárd polgármester hangsúlyozta, hogy minden magyarnak meg kell ismernie azokat a bűnöket, amelyeket a kommunisták elkövettek. – Név szerint ismernünk kell azokat az embereket és családjukat, akik vérüket adták azért, hogy elérkezhessen a boldog békeidő – fogalmazott.

A rendezvényen az ’56-os események résztvevői és fogságba esett túlélői is megszólaltak. Szalay Zoltán, a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetségének budapesti elnöke emlékein keresztül mutatta be azokat a mozzanatokat, amelyek október 23-án történtek a fővárosban. Wittner Mária ’56-os forradalmár megjárta a siralomházat, azt a helyet, ahonnan nagyon kevés embernek sikerült élve kijutnia. Az egykori forradalmár beszélt arról is, hogy milyen érzés volt tudni, hogy a mellőle elhurcolt rabtársakat kivégzik.

A konferencián egy plakátkiállítás is nyílt, amelynek képi anyaga könyv formájában is megjelent.